Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι υγρή, ζουμερή, πάρα πολύ αρωματική και φουλ πορτοκαλένια. Εκτός από αλεύρι, έχει και τριμμένα αμύγδαλα, αλλά και ολόκληρα βρασμένα και πολτοποιημένα πορτοκάλια.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 γρ. ελαιόλαδο
320 γρ. πορτοκάλια ολόκληρα, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν και πολτοποιημένα (ζυγίζουμε και κρατάμε το καθαρό βάρος του πολτού)
340 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
120 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
50 γρ. λικέρ πορτοκάλι
ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική και άχνη για την επιφάνεια
Μυστικά
Τα πορτοκάλια τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε νερό που να τα καλύπτει για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν τόσο που να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Περίπου 40 λεπτά.
Έπειτα, τα βγάζουμε, τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και -αφού αφαιρέσουμε κουκούτσια και χοντρές ίνες- τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
Διαδικασία
Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε τον ζυγισμένο πολτό από τα πορτοκάλια, τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τέλος το λικέρ, ανακατεύοντας πολύ καλά κάθε φορά που προσθέτουμε ένα υλικό. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια αρχικά με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και έπειτα με ζάχαρη άχνη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.