Συνταγή: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 400 γρ. γάλα
- 80 γρ. νωπή µαγιά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 130 γρ. βούτυρο
+ επιπλέον για το µπολ - 1 κουτ. γλυκού µαχλέπι
- 1 κουτ. γλυκού ξύσµα πορτοκαλιού (ακέρωτου)
- 4 αυγά, χτυπηµένα ελαφρώς σε 1 µπολάκι + 1 κρόκος, για το άλειµµα
- ελάχιστο αλάτι
- σουσάµι, για πασπάλισµα
Για τη γέµιση
- 1η επιλογή
- 80 - 100 γρ. αµύγδαλα, καβουρδισµένα
και ψιλοσπασµένα - 6 - 7 αποξηραµένα βερίκοκα, ψιλοκοµµένα
- 2η επιλογή
- 80 - 100 γρ. καρύδια, χοντροσπασµένα
- 1 κουβερτούρα, σπασµένη
σε χοντρά κοµµάτια
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε 100 γρ. από το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 3 - 4 κουτ. σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι για να διαλυθεί η μαγιά και μετά την αφήνουμε για 30 λεπτά κατά μέρος ώστε να ξυπνήσει. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, ζεσταίνουμε λίγο το υπόλοιπο γάλα με το βούτυρο ώστε να γίνουν χλιαρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε ίσα να ψιλολιώσει. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάχνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υλικά, μαζί και τη μαγιά που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά και βάζουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 2 ώρες.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Το ένα μέρος το αφήνουμε σκέτο, χωρίς γέμιση, το πλάθουμε σε 3 λωρίδες και τις κάνουμε κοτσίδα. Στο δεύτερο προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθούν. Πλάθουμε σε 3 λωρίδες και τις πλέκουμε σε κοτσίδα. Το τελευταίο κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε 3 λωρίδες και στη συνέχεια μπήγουμε στην κάθε λωρίδα κομμάτια από την κουβερτούρα και καρύδια. Πλέκουμε τις λωρίδες σε κοτσίδα. Αραιώνουμε τον κρόκο με 3 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ακουμπάμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε λίγο να ξαναφουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ψήνουμε τα τσουρέκια για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μυστικά:
- Προσέχουµε να µην είναι πολύ ζεστό το γάλα όπου θα διαλύσουµε τη µαγιά γιατί θα καεί.
- Μπορούµε να ζυµώσουµε το µείγµα στο µίξερ µε τον γάντζο.