Μια γιορτινή κουλούρα πορτοκαλάτη και μοσχομυριστή, που μπορούμε αν θέλουμε να διακοσμήσουμε με φρούτα γκλασέ.
Υλικά
Για τη ζύμη
70 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, ή 35 γρ. ξηρή
250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
7 γρ. κακουλέ, σε σκόνη
50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο, αυτό για τους κουραμπιέδες), σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. αυγά (περίπου 4 αυγά μεσαίου μεγέθους), σε θερμοκρασία δωματίου
320 γρ. ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
150 γρ. ανάμεικτα πορτοκάλι και περγαμόντο γκλασέ, ψιλοκομμένα (σε καλά ξηροκαρπάδικα) + λίγα επιπλέον (προαιρετικά) για τη διακόσμηση
Για το άλειμμα
1 κρόκος, χτυπημένος με 1 κουτ. γλυκού νερό
Για το γλάσο πορτοκαλιού
20 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, σουρωμένος
250 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
Ζύμη
Για το τσουρέκι με πορτοκάλι, κακουλέ και γλάσο πορτοκαλιού ξεκινάμε και διαλύουμε τη μαγιά σε 100 ml από το γάλα και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι και το κακουλέ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο βούτυρα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα, το μείγμα της μαγιάς και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Προσαρμόζουμε στο μίξερ τον γάντζο και δουλεύουμε τα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά το μείγμα των αλεύρων.
Συνεχίζουμε το έντονο ζύμωμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ιδιαίτερα ελαστική ζύμη που να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο.
Στα μισά της διαδικασίας προσθέτουμε τα φρούτα γκλασέ.
Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την πιέζουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Πλάθουμε το καθένα σε σχετικά λεπτό κορδόνι, τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη.
Αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Τα ξαναπλάθουμε σε λεπτά κορδόνια (γιατί στο μεταξύ θα έχουν φουσκώσει και κοντύνει ελαφρώς).
Πιάνουμε τα κορδόνια ανά δύο και τα πλέκουμε σε 2 μακριές πλεξούδες.
Τυλίγουμε την καθεμία σε κουλούρα, ενώνοντας και πιέζοντας τις άκρες τους για να κολλήσουν.
Βάζουμε κάθε κουλούρα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Ξεσκεπάζουμε τις κουλούρες και τις αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο προσεκτικά, για να μην τρυπήσουν και ξεφουσκώσουν.
Τις ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Γλάσο
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό με την άχνη και το ξύσμα μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Αν το γλάσο προκύψει πολύ αραιό, ρίχνουμε λίγη άχνη και ανακατεύουμε, ενώ, αν γίνει πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο ακόμη χυμό.
Περιχύνουμε τα (κρύα) τσουρέκια με το γλάσο.
Αν θέλουμε, διακοσμούμε με μερικά ακόμη ψιλοκομμένα φρούτα γκλασέ.