Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΘα μπορούσε να περιγραφεί με δύο τρόπους, είτε ως μια φλαν εμπλουτισμένη με τυρί κρέμα είτε ως ένα τσίζκεϊκ με πολύ κρεμώδη υφή.
Υλικά
800 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
130 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. λικέρ λεμόνι
300 γρ. τυρί κρέμα
λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Πριν το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζουμε το 1/3 μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά.
Στο μεταξύ, επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση το περιεχόμενό της, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει και κοχλάσει.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό σκεύος, φαρ- δύ και ρηχό, ώστε να απλώσει και να κρυώσει πιο γρήγορα.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη (φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα) και, αφού χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει πολύ καλά (υπολογίζουμε 2-3 ώρες).
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε με το φτερό να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την κρύα κρέμα από το ψυγείο καθώς και το λικέρ λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου ενωθούν τα υλικά και γίνει μια ομοιογενής λεία κρέμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγη άχνη.