Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι ένα μπράουνι με επικάλυψη από κρέμα τσίζκεϊκ. Το πάντρεμα των δύο πιο αγαπημένων μας αμερικανικών γλυκών είναι απόλυτα ταιριαστό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
Για τη βάση μπράουνι
350 γρ. (1+ 3/4 κούπας) ζάχαρη
5 αυγά
250 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους
50 γρ. (3 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
150 γρ. (1 γεμάτη κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. (1/4 κούπας) κακάο
100 γρ. (2/3 κούπας) φιστίκια πίνατς, αλατισμένα
100 γρ. αποξηραμένες φράουλες, κομμένες στα τέσσερα (προαιρετικά)
Για την κρέμα τυριού
300 γρ. τυρί κρέμα
60 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη
2 αυγά
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
Μπράουνι
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί ως εξής: Βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις βράσει, στερεώνουμε στο χείλος της ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ. Ρίχνουμε σε αυτό τα δύο είδη κουβερτούρας και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και στο τέλος ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε.
Αδειάζουμε τις λιωμένες σοκολάτες μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, τα φιστίκια και τις αποξηραμένες φράουλες (αν βάλουμε) και τα ανακατεύουμε μέσα στο προηγούμενο μείγμα.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι 25 x 30 εκ., αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν από το ταψί, και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
Κρέμα τυριού
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά περίπου, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα τυριού πάνω από το άψητο μπράουνι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τα δύο μείγματα ελαφρώς, χωρίς όμως να γίνουν ένα. Σκοπός είναι να έχουμε ένα ανομοιόμορφο αποτέλεσμα και να δημιουργήσουμε ένα εφέ σαν «νερά μαρμάρου».
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Δεν πρέπει να φοβηθούμε πως δεν έχει ψηθεί σωστά, θέλουμε να είναι ζουμερό και υγρό!
Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει καλά και έπειτα σερβίρουμε.