Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΤο ιδιαίτερο στοιχείο του είναι ότι δεν έχει τριμμένο μπισκότο στη βάση, αλλά ένα μαλακό κέικ αμυγδάλου. Ταιριάζει πολύ με φρέσκα σύκα και μέλι, αλλά μπορούμε επίσης να το σερβίρουμε μόνο με αμύγδαλο φιλέ ή με μαρμελάδα σύκο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
Για το κέικ αμυγδάλου (βάση)
75 γρ. (2/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. (1/2 κούπα) αμύγδαλο φιλέ + περίπου άλλα 30 γρ. (1/3 κούπας) για να καλύψουμε την επιφάνεια του κέικ
50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
40 γρ. (3 κουτ. σούπας) φρέσκο γάλα, πλήρες
50 γρ. (1/4 κούπας) χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
10 γρ. (2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για την κρέμα
600 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
100 γρ. γιαούρτι με 10% λιπαρά
120 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
60 γρ. θυμαρίσιο μέλι
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ψημένο για 5-6 λεπτά στους 160°C
150 γρ. φρέσκα σύκα, κομμένα στα 4
λίγο ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
Κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το αλεύρι με τα 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκ. Διαφορετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τσέρκι στην ίδια διάμετρο, φτιάχνοντας σε αυτό έναν πάτο από αλουμινόχαρτο.
Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και σκορπάμε πάνω του το υπόλοιπο αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το κέικ στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να βγει στεγνή.
Βγάζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει (περίπου 1 ώρα). Αν έχει φουσκώσει σε κάποια σημεία, για λόγους εμφάνισης το ξεφορμάρουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στην ουσία θα κόψουμε και θα αφαιρέσουμε όλο το επάνω μέρος του, αφήνοντας μια βάση πάχους 2-3 εκ. Αυτή τη βάση θα την ξαναβάλουμε στη φόρμα αφαιρώντας τη λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο που είχαμε βάλει πριν από το ψήσιμο. Αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, καλό είναι να το τοποθετήσουμε τώρα κατευθείαν στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Κρέμα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη και το γιαούρτι και χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να σχηματίζει γραμμές και να δένει λίγο.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το κέικ και στρώνουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα. Βάζουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα περίπου μέχρι να σφίξει.
Διακόσμηση
Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό από τα τοιχώματα του σκεύους για να το ξεκολλήσουμε και να ξεφορμάρουμε.
Τοποθετούμε τα σύκα στην επιφάνεια, χωρίς να τα τακτοποιήσουμε ομοιόμορφα. Στην ουσία τα αφήνουμε να καθίσουν όπως θα πέσουν, ακόμα και το ένα πάνω στο άλλο, για να δώσουν όγκο στο γλυκό.
Σκορπάμε το ψημένο αμύγδαλο φιλέ και τέλος περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.