Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραO Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει ένα νέο, πρωτότυπο τσίζκεϊκ με ελληνικά αρώματα. Είναι της ψητής σχολής, απολαυστικά κρεμώδες και σερβίρεται με μαρμελάδα πορτοκαλιού.
Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο ή μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
30 γρ. χυμός από φρέσκο πορτοκάλι
Για τη γέμιση
170 γρ. ζάχαρη άχνη
650 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. γιαούρτι πλήρες
9 κρόκοι αυγών
1 αυγό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι μαρμελάδα
πορτοκάλι για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βάση
Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη και τον χυμό μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ., πιέζοντάς τη με την παλάμη μας για να δημιουργήσουμε μια βάση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Σε ένα μπολ ή στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και έναν έναν τους κρόκους και το ολόκληρο αυγό. Ομογενοποιούμε καλά, προσθέτοντας και το ξύσμα.
Αδειάζουμε πάνω από τη βάση και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει, καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα και σερβίρουμε.