Υλικά
3 φλιτζ. τσαγιού (περίπου 400 γρ.) φρέσκες φράουλες, σε μέτρια κομμάτια
1/3 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1/3 φλιτζ. τσαγιού σκούρα ζάχαρη
1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί (αν έχουμε χρόνο και διάθεση, αναζητούμε σε καλές κάβες και deli -όπως οι Αφοί Βασιλόπουλοι στη Σταδίου- το εκλεκτό ισπανικό ξίδι από Xérès -σέρι- που είναι εξαιρετικά αρωματικό ή σε μεγάλα ΑΒ και σε μπακάλικα το σαντορινιό ξίδι της Γαίας Οινοποιητικής)
2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
3 σποράκια καρδάμωμο (θα το βρούμε και ως «κακουλέ» σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ. ανοίγουμε την υποπράσινη κάψα που περιέχει τα σποράκια και χρησιμοποιούμε τα τρία από αυτά), κοπανισμένα, ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, σε μικρά κυβάκια (με διαφορετικό το καθένα αποτέλεσμα)
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τις φράουλες, σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο μέτριο και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τις φράουλες, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Φυλάμε το τσάτνεϊ σε βαζάκι στο ψυγείο για 2 - 3 μήνες.
Που το χρησιμοποιούμε:
Σε σάντουιτς με προσούτο ή άλλα εκλεκτά αλλαντικά (νούμπουλο, μανιάτικο σύγλινο, καπνιστό χοιρινό).
Σε σάντουιτς με στιβαρά ελληνικά τυριά (π.χ. πικάντικη γραβιέρα, κεφαλοτύρι, αλμυρούτσικο κασέρι) ή ως συνοδευτικό σε λευκά κατσικίσια τυριά.
Πλάι σε ψητά φιλέτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή κεφτεδάκια με κιμά πουλερικών.
Σε σος για πράσινες σαλάτες και ως συνοδευτικό σε πιάτα αλλαντικών.