Εύκολο, όπως τα περισσότερα τσάτνεϊ, με γλυκόξινη αψάδα και έντονο άρωμα, θα συνοδεύσει ψητά ψάρια, κρεατικά και πιατέλες με τυριά και θα νοστιμίσει σαλάτες και σάντουιτς με αλλαντικά.
Υλικά
1 κιλό ροδάκινα, ξεφλουδισμένα*, χωρίς κουκούτσια, σε κυβάκια του 1 εκ.
100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
80 ml μηλόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
70 ml ελαιόλαδο
200 γρ. κοκκινόφλουδα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι (ή όσο αντέχουμε)
Μυστικά
*Τα ροδάκινα ξεφλουδίζονται εύκολα όπως οι ντομάτες: χαράσσουμε χιαστί τη βάση τους, τα βυθίζουμε σε δόσεις για 10 δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Τα αφήνουμε για 1 λεπτό, τα ξεφλουδίζουμε (πολύ εύκολα) και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Διαδικασία
Για το τσάτνει ροδάκινο με τζίντζερ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ροδάκινα, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και το ξίδι.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το αλάτι και την καυτερή πιπερίτσα, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό και προσθέτουμε το μείγμα του ροδάκινου.
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το μείγμα να δέσει ελαφρώς.
Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζουμε αμέσως το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα, ζεστά γυάλινα βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω.
Τα αναποδογυρίζουμε, αφήνουμε το τσάτνεϊ ροδάκινο να κρυώσει εντελώς και διατηρούμε για 2 μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.