Τα κουλουράκια γίνονται με πρόβειο βούτυρο, εξού και το άρωμα και η τραγανή υφή.
Υλικά
- 120 γρ. πρόβειο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού αμμωνία (διαλυμένη σε 40 ml νερό)
- 20 ml λικέρ κράνι (ή άλλο της αρεσκείας μας)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο ροδόνερο (για το ράντισμα)
- ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την αμμωνία, το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο, το ειδικό εξάρτημα για ζύμες. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.)
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 170° C και στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Πλάθουµε µε τη ζύμη μεγάλα (με εξωτερική διάμετρο περίπου 6 - 7 εκ.), στρογγυλά κουλούρια και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους. Ψήνουµε για περίπου 15 - 20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς αλλά να μη ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.