Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤούρτα με χαλβά του μπακάλη και σοκολάτα. Ένα νηστίσιμο μα πεντανόστιμο γλύκισμα.
Υλικά
1 κιλό χαλβάς του μπακάλη
150 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένη σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, χοντροκομμένη
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, ψιλοκομμένη
100 γρ. σουσαμέλαιο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας μέλι, θυμαρίσιο
σουσάμι για την επιφάνεια
Διαδικασία
Για την τούρτα με χαλβά, κόβουμε σε κύβους μεσαίου μεγέθους το χαλβά και τον βάζουμε σ’ ένα μπολ μαζί με τα φιστίκια.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα που στερεώνουμε πάνω σε μια δεύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει), αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το σουσαμέλαιο, το μοσχοκάρυδο και το μέλι.
Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τον χαλβά και τα φιστίκια, ανακατεύουμε και γεμίζουμε μια ελαφρώς λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μια ημισφαιρική φόρμα χωρητικότητας 1,2 λίτρου.
Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει εκτός ψυγείου, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.