Κείμενο: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Για το κέικ
- 3 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- ελάχιστο αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 170 γρ. ηλιέλαιο
- 150 γρ. μέλι
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
- 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- λίγο βούτυρο, για τη φόρμα
Για τη σος με μέλι
- 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 240 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη ζαχαρόπαστα
- 1/2 κουτ. γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
- 30 γρ. νερό χλιαρό
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκόζη
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, φροντίζοντας να ενσωματώνεται ο ένας κρόκος στο μείγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και σιγά-σιγά (σε αργή ροή σαν κλωστή) το ηλιέλαιο και μετά το μέλι. Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και την τοποθετούμε στο φούρνο. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια, όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σος με μέλι
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το μέλι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ζαχαρόπαστα
Ρίχνουμε τη ζελατίνη και το νερό σε ένα μπρίκι και τα αφήνουμε 2 λεπτά, να μαλακώσει η ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και τοποθετούμε το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις διαλυθεί η γλυκόζη, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και από πάνω αδειάζουμε το μείγμα που περιέχει το μπρίκι. Ζυμώνουμε με τα χέρια (αφού τα αλείψουμε ελαφρώς με λίγο ηλιέλαιο, για να μην κολλάει η ζύμη) ή τα χτυπάμε με το γάντζο στο μίξερ, έως ότου έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγη ακόμη ζάχαρη άχνη.
Κρατάμε λίγη από τη ζαχαρόπαστα στην άκρη και την υπόλοιπη τη χρωματίζουμε με λίγες σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με λίγη ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε πάνω την κίτρινη ζαχαρόπαστα. Την ανοίγουμε σε φύλλο με έναν πλάστη.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε με ένα φαρδύ πριονωτό μαχαίρι -σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για να κόψουμε το ψωμί- το κέικ σε τρεις οριζόντιους δίσκους. Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και τον αλείφουμε με τη μισή ποσότητα σος μελιού. Από πάνω ακουμπάμε τον δεύτερο δίσκο και τον αλείφουμε με την άλλη μισή ποσότητα σος μελιού. Σκεπάζουμε με τον τελευταίο δίσκο.
Μεταφέρουμε προσεκτικά το φύλλο της κίτρινης ζαχαρόπαστας πάνω από την τούρτα και τη στρώνουμε ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνεια και τα πλαϊνά. Με τη λευκή ζαχαρόπαστα φτιάχνουμε μαργαρίτες και διακοσμούμε την τούρτα μας. Για να κολλήσουν οι μαργαρίτες πάνω στην τούρτα, τις αλείφουμε με λίγο νερό εκεί όπου πρόκειται να έρθουν σε επαφή με την κίτρινη ζαχαρόπαστα.
Τip
Aν δεν έχουμε κουπάτ για να φτιάξουμε τα διάφορα σχέδια με ζαχαρόπαστα, μπορούμε να κόψουμε το σχέδιο σε χαρτόνι, να το τοποθετήσουμε πάνω στη ζαχαρόπαστα και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι να κόψουμε γύρω-γύρω από το σχέδιο.