Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότερα«Κουντριάς» στα ρωσικά σημαίνει «σγουρός» και είναι μία από τις κλασικές συνταγές για τούρτα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
γιαγιά Βαλεντίνα
Υλικά
Παντεσπάνια
10 αυγά
400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι βανίλια
3 κουτ. σούπας κακάο
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
400 ml νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
φλούδα από 1 λεμονι
Κρέμα
1 λίτρο κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. μπισκότα oreo
Διαδικασία
Παντεσπάνια
Για την τούρτα γενεθλίων «Κουντριάς» ξεκινάμε με τα παντεσπάνια και χωρίζουμε τα υλικά στα δύο για να φτιάξουμε δύο παντεσπάνια, ένα λευκό κι ένα σοκολατένιο.
Για το λευκό, ρίχνουμε τα 5 αυγά και τα 200 γρ. ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα 200 γρ. αλεύρι, τη βανίλια και το 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα, ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά.
Με τα υπόλοιπα υλικά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε άλλο μπολ, απλώς αυτή τη φορά αντί για βανίλια βάζουμε το κακάο. Επειδή το κακάο αντικαθιστά μέρος του αλευριού, θα βάλουμε λιγότερο αλεύρι (αφαιρούμε 3 κουτ. σούπας).
Αδειάζουμε το ένα μείγμα σε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Μετά από περίπου 40 λεπτά τσεκάρουμε τη ζύμη μας. Αν έχει φουσκώσει, καφετίσει και μυρίζει ψημένο παντεσπάνι, μόνο τότε ανοίγουμε τον φούρνο. Τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί η ζύμη με μια οδοντογλυφίδα. Αν δεν μείνει ζύμη στην οδοντογλυφίδα, το παντεσπάνι είναι έτοιμο
Επαναλαμβάνουμε για το δεύτερο παντεσπάνι.
Όταν κρυώσουν τα παντεσπάνια, τα κόβουμε οριζοντίως στη μέση σε δύο δίσκους, έτσι ώστε συνολικά να έχουμε τέσσερα παντεσπάνια.
Τρίβουμε με το χέρι μας την επιφάνειά τους για να δημιουργήσουμε λίγα τρίμματα. Τα κρατάμε για τη διακόσμηση.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τις φλούδες λεμονιού σε ένα μπρίκι για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Με ένα κουταλάκι ή ένα πινέλο σιροπιάζουμε τα παντεσπάνια και φροντίζουμε να βραχούν καλά. Αφήνουμε τα παντεσπάνια στην άκρη και τα σκεπάζουμε.
Κρέμα
Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι (όσο χοντροκομμένα θέλει ο καθένας), τα προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση
Με μια σπάτουλα απλώνουμε το 1/4 της κρέμας στο πρώτο παντεσπάνι (σοκολατένιο), βάζουμε από πάνω ένα δεύτερο παντεσπάνι (λευκό) και ξανά άλλη μία δόση κρέμας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με το τρίτο παντεσπάνι (σοκολατένιο) και ξανά κρέμα. Όταν βάλουμε το τέταρτο παντεσπάνι, αλείφουμε την κρέμα που έμεινε από πάνω και στα πλαϊνά της τούρτας.
Στολίζουμε με τα τρίμματα από τα παντεσπάνια και με ό,τι άλλο θέλουμε. Η Αθηνά στόλισε την τούρτα με βρώσιμα λουλούδια.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε την τούρτα γενεθλίων «Κουντριάς».