Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
3 παντεσπάνια έτοιμα από το σούπερ μάρκετ
2 συσκευασίες φυτική σαντιγί (τύπου morfat)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
500 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Για το σιρόπι
1 + 1/3 φλιτζ. νερό
2/3 φλιτζ. ζάχαρη
2 - 3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σιρόπι: Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, με κλειστό το καπάκι, για 5 - 6 λεπτά (ο χρόνος μετράει αφού αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, προσθέτουμε και την εσάνς πικραμύγδαλου. Αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.
Τούρτα: Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα δύο κουτιά φυτική σαντιγί, για 6 – 8 λεπτά, να αφρατέψουν. Αφού αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάμε για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε την κρέμα που φτιάξαμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξει λίγο. Καβουρδίζουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, σε αντικολλητικό τηγάνι τα αμύγδαλα. Προσεκτικά, γιατί μπορεί να αρπάξουν εύκολα. Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα και το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά με το 1/3 από το σιρόπι – χωρίς να το μουλιάσουμε. Απλώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο παντεσπάνια και καλύπτουμε όλη την τούρτα και τα πλαϊνά με κρέμα και αμύγδαλα. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.