Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Αποθήκευση για αργότεραΣτην τουρκική κουζίνα kurabiye, σημαίνει γενικά «μπισκότο». Οι Τούρκοι απολαμβάνουν τους κουραμπιέδες με το τσάι ή τον καφέ σας όλο τον χρόνο.
Nurran Esser
Υλικά
Ζύμη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1 αυγό
5 κ.σ ζάχαρη άχνη
300 γρ. νισεστέ
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
600 γρ. αλεύρι (βιολογικό κατά προτίμηση)
Γαρνίρισμα
3 κ.σ ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κανέλα
Διαδικασία
Ζύμη
Για τους τούρκικους κουραμπιέδες, λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να χλυαρύνει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από το αλεύρι.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε για λίγο και σπάμε μέσα το αυγό.
Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να μην κολλάει στα δάχτυλά μας.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες (στα τούρκικα γιουβαρλάκ) ή με κουπάτ σε ότι σχήμα θέλουμε.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 C
Γαρνίρισμα
Σε ένα πιατάκι ανακατεύουμε την κανέλα με την ζάχαρη άχνη.
Βουτάμε τους ψημένους κουραμπιέδες στο μείγμα όσο είναι ακόμη ζεστοί για να κολλήσει καλά.