Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια συνταγή για ένα εύκολο και γιορτινό τιραμισού με βάση βασιλόπιτας!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
6-7 φέτες από βασιλόπιτα- τσουρέκι πάχους 3 χλστ. (ή όσες χρειαστεί για να καλυφθεί η βάση του ταψιού)
κακάο για το πασπάλισμα
Κρέμα σαμπαγιόν
470 γρ. τυρί μασκαρπόνε
5 κρόκοι αυγών
140 γρ. (περίπου 3/4 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
45 γρ. (3 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου
Σιρόπι
340 γρ. (1 κούπα + 3/4 της κούπας) έτοιμος καφές εσπρέσο, ζεστός (ρόφημα)
60 γρ. (περίπου 1/3 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου
Διαδικασία
Κρέμα σαμπαγιόν
Για την κρέμα του τιραμισού, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό την κρέμα γάλακτος σε μορφή σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και εφαρμόζοντας πάνω της ένα ανοξείδωτο μπολ.
Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να διογκωθεί καλά το μείγμα, να είναι γυαλιστερό και αρκετά λευκό.
Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το κρασί μαζί με το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Τέλος, προσθέτουμε σε τρία στάδια τη σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να συναρμολογήσουμε το τιραμισού.
Σιρόπι
Για το σιρόπι του τιραμισού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, όσο ακόμη είναι ζεστός ο καφές, και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.
Συναρμολόγηση
Για τη συναρμολόγηση του τιραμισού, βάζουμε τις φέτες βασιλόπιτας σε ταψί διαστάσεων 25 x 18 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε όλη την επιφάνεια της βάσης. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το σιρόπι.)
Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τιραμισού με κοσκινισμένο κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.