Το Dutch baby γεννήθηκε σε ένα καφέ του Σιάτλ πριν από εκατό χρόνια. Είναι πεντανόστιμο, αφράτο, πιο χοντρό από τις κλασικές τηγανίτες και πιο εύκολο στην παρασκευή του.
Υλικά
3 μεγάλα αυγά
30 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1/8 κουτ. γλυκού αλάτι
180 ml γάλα πλήρες, ζεστό
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. βούτυρο, λιωμένο + 2 κ.σ.
Διαδικασία
Είναι σημαντικό να προθερμάνουμε το σκεύος στον φούρνο πριν ρίξουμε τον χυλό. Έτσι, θα ξεροψηθεί αμέσως από κάτω και δεν θα κολλήσει.
Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα 20 γρ. λιωμένο βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Αφήνουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C μαζί με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (βαθύ και βαρύ τηγάνι 22 εκ. με μεταλλικά χερούλια ή ένα ίδιας διαμέτρου πυρίμαχο σκεύος).
Βγάζουμε το σκεύος προσεκτικά από τον φούρνο, ρίχνουμε το βούτυρο (2 κ.σ.), σείουμε το σκεύος για να λιώσει και να πάει παντού, και ρίχνουμε το μείγμα, σείοντας και πάλι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσουν οι άκρες της τηγανίτας.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
ΓΛΥΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Σερβίρουμε το dutch baby πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή ραντισμένο με μέλι, πετιμέζι, σιρόπι σφενδάμου ή άλλο σιρόπι της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε φρούτα εποχής, λεπτοκομμένα, καβουρδισμένους και χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή λευκά τυριά.
Πειραματιζόμαστε με τους συνδυασμούς. Π.χ.: – Μέλι-καρύδια-κανέλα (+ μήλο ή αχλάδι) – Φράουλες-μέλι-φιστίκια Αιγίνης-ξύσμα λεμονιού – Σερβίρουμε με κόκκινη μαρμελάδα-φουντούκια – Φέτα ή κατίκι ή ανθότυρο-μέλι-βερίκοκα-δυόσμος-μαυροκούκι – Γιαούρτι-γλυκά του κουταλιού ή μέλι.