Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 100 γρ. λάδι της αρεσκείας μας
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 30 γρ. ταχίνι + λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 20 γρ. μαγιά νωπή
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
Διαδικασία
Σιρόπι
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε για 3 - 4 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ταχινόπιτες
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύοντάς τη με έναν αυγοδάρτη. Στο μεταξύ, χτυπάμε με το φτερό στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, το ταχίνι, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια ταχύτητα για 1 - 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη μαγιά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Πασπαλίζουμε ανά διαστήματα τα τοιχώματα του κάδου με λίγο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γρ. και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Αραιώνουμε σε ένα μπολ λίγο ταχίνι με λάδι και αλείφουμε με αυτό τα χέρια μας. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης έτσι ώστε να μοιάζει με τηγανίτα. Διπλώνουμε τις άκρες κάθε «τηγανίτας» προς το κέντρο και στη συνέχεια την τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε τα ρολά στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Μακραίνουμε με τον πλάστη κάθε ρολό ώστε να έχει μήκος 25 εκ. και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε σαλίγκαρο. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε πάνω τους σαλίγκαρους. Τους ψήνουμε για περίπου 16 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τις ταχινόπιτες από το φούρνο, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι.