Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 πακέτο μπισκότα digestive
2-4 κουτ. σούπας βούτυρο
Γέμιση
250 γρ. κουβερτούρα μπίτερ, ψιλοκομμένη
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
15 σπόροι κάρδαμου
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη βάση: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μίξερ. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά ή στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε καλά τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο ώστε να πάει παντού. Τα απλώνουμε σε μια κλασική ταρτιέρα. Τα πιέζουμε με τη ράχη ενός κουταλιού για να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση. Βάζουμε τη βάση στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στο μεταξύ, σπάμε ελαφρά τους σπόρους κάρδαμου στο γουδί ή με ένα σφυρί, αφού τους βάλουμε μέσα σε μια διπλωμένη πετσέτα. Τους ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Σουρώνουμε το μείγμα για να αφαιρέσουμε τους σπόρους. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το σουρωμένο μείγμα στις λιωμένες κουβερτούρες ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Μόλις ομογενοποιηθούν, βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο. Απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα πάνω στη βάση. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η κρέμα, για τουλάχιστον 2 ώρες. Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με μερικούς σπόρους κάρδαμου ή πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τάρτας με κακάο.
Μυστικό: Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια τάρτα και με άλλα μπαχαρικά, όπως, για παράδειγμα, κανέλα.