Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ πιο νόστιμη και γλυκιά τάρτα που έχετε δοκιμάσει, με βουτυρένια τραγανή βάση και την σπιτική πραλίνα να την απογειώνει.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Βάση
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα (125 γρ.) άχνη ζάχαρη
3/4 κούπας φουντούκια αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη
1 αυγό
1 + 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση
250 γρ. (1 κούπα) σπιτική πραλίνα
1/4 κούπας βούτυρο αγελάδας
2 αυγά
1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη (έχει πιο υγρή υφή από την καστανή)
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
1/4 κούπας χοντροκομμένα φουντούκια
Διαδικασία
Βάση
Για την τάρτα με σπιτική πραλίνα φουντουκιού και αμυγδάλου ξεκινάμε με την βάση, ρίχνουμε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα φουντούκια και τα αυγό και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη στρώνουμε με τα χέρια μας σε μια παραλληλόγραμμη ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο ή σε μια στρογγυλή διαμέτρου 20- 22 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.
Γέμιση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με την πραλίνα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αναμειχθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο, την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ξαναβάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κόψουμε την τάρτα.