Κείμενο: Φώτης Χρυσανθίδης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΟι τάρτες του ιταλικού νότου, με τον ξεχωριστό χαρακτήρα και τις τολμηρές γεύσεις τους, είναι ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά μας κεράσματα. Ιδού μια τάρτα που συνδυάζει ρικότα με σοκολάτα.
Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο από το ψυγείο, σε μικρούς κύβους
1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση
500 γρ. ρικότα, στραγγισμένη σε ψιλό σουρωτό για 1 βράδυ, στο ψυγείο (τη ζυγίζουμε, αφού στραγγίσει – το αρχικό βάρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 600 γρ.)
170 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον, για το πασπάλισμα
2 αυγά
2 κ.σ. μαύρο ρούμι
ξύσμα από 1 λεμόνι
80 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
Διαδικασία
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να κομματιαστεί εντελώς το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα, την άχνη, τα αυγά, το ρούμι και το ξύσμα.
Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Τάρτα
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. και ύψος 4 εκ. και στρώνουμε το φύλλο ζύμης εκεί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόβουμε τα περισσεύματα που εξέχουν. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάλι με πάχος 3 χιλιοστά και με ένα μαχαίρι κόβουμε μακριές λωρίδες πλάτους 2 εκ. Τις στρώνουμε σταυρωτά στην επιφάνεια της γέμισης, σαν να φτιάχνουμε πάστα φλόρα, και πιέζουμε τις άκρες τους ώστε να κολλήσουν με τη ζύμη στα τοιχώματα. Αλείφουμε τις λωρίδες ζύμης με το ασπράδι.
Ψήνουμε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η γέμιση. Την αφήνουμε να κρυώσει και, λίγο πριν σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με άχνη.