Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠαρόλο που είναι εύκολη συνταγή, έχει αρκετές αναμονές που μπορεί να μας δυσκολέψουν, αν δεν προγραμματίσουμε σωστά. Εμείς τη δοκιμάσαμε, τη χρονομετρήσαμε και σας προτείνουμε το εξής πλάνο: Το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε τη ζύμη και την κρέμα γιαουρτιού και τα βάζουμε και τα δύο στο ψυγείο. Συνολικά η παρασκευή τους δεν θα μας πάρει πάνω από 15 λεπτά. Την επομένη, ανοίγουμε τη ζύμη, την ψήνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, μαρινάρουμε τις φράουλες για περίπου 3 ώρες. Μετά την πάροδο των 3 ωρών, όλα είναι έτοιμα για να τελειοποιήσουμε την τάρτα μας.
Άγγελος Μπακόπουλος
Υλικά
Για τη ζύμη
340 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια
140 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη
2 αυγά
τα σποράκια από 1 λοβό φυσικής βανίλιας
Για την κρέμα από πρόβειο γιαούρτι
200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, στραγγιστό
30 γρ. ζάχαρη άχνη
7 γρ. ζελατίνη, σε φύλλα
120 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τις μαριναρισμένες φράουλες
500 γρ. φράουλες, κομμένες στα 4
20 γρ. βαλσαμική κρέμα
30 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας ψυλοκομμένος δυόσμος
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κρέμα
Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τη ζελατίνη μέχρι να μαλακώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα τα 100 γρ. από το γιαούρτι με τη ζάχαρη άχνη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Στύβουμε με τα χέρια μας τη ζελατίνη και την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίζει να σφίγγει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι, τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το μισό ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ, για να σφίξει.
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά με το φτερό, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στoυς 170°C και βουτυρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. και ύψους 3 εκ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την απλώνουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, για να μην κολλάει, και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
Μεταφέρουμε το φύλλο στη φόρμα.
Το στρώνουμε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και κόβουμε όσο εξέχει.
Τρυπάμε το εσωτερικό και τα πλάγια της ζύμης με ένα πιρούνι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Φράουλες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες.
Τάρτα
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα, χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή απλώς με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια, μοιράζουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με όσες μαριναρισμένες φράουλες θέλουμε.