Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα τυρένιο γλυκό με ξηροκαρπάτη ζύμη, πλούσια τυρένια γέμιση και φυστίκια Αιγίνης. Και μέλι, και μέλι. Που με το μανούρι και το γιαούρτι πάει πολύ.
Υλικά
Για τη βάση
90 γρ. ωμό φυστίκι Αιγίνης, τριμμένο στο μούλτι
120 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για το σκεύος
120 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ. μανούρι
500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το στόλισμα
2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης, χοντροτριμμένο στο μούλτι
Διαδικασία
Ζύμη
Για την τάρτα με μανούρι, γιαούρτι και φυστίκι Αιγίνης ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το φυστίκι, το αλάτι και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη.
Αν όμως η ζύμη γίνει πιο σφιχτή από όσο θα θέλαμε και δυσκολευόμαστε να την πλάσουμε, ρίχνουμε λίγο-λίγο 1 - 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, έτσι ώστε να καλύψουμε ισόπαχα τον πυθμένα και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
Γέμιση
Εντωμεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά για τη γέμιση για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα όσο πιο γίνεται λείο μείγμα.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Bγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και την ψήνουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Σκορπίζουμε τα φυστίκια, περιχύνουμε με το μέλι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.