Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι ο πιο απλός τρόπος για να γεμίσετε μια τάρτα. Η ζύμη τάρτας είναι ευγενική χορηγία του Στέλιου Παρλιάρου.
Υλικά
Για τη ζύμη τάρτας
150 γρ. βούτυρο αγελάδας
190 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
250 γρ. αλεύρι
60 γρ. σκόνη αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 βανίλιες
λίγα φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
2 φλιτζάνια λεμονόκρεμα
Διαδικασία
Ζύμη τάρτας
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 4 ώρες τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Ανοίγουμε την τάρτα σε πάχος 3 χιλ. και την τοποθετούμε στη μεγάλη φόρμα ή στις ατομικές φόρμες.
Απλώνουμε στο εσωτερικό της ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη.
Τη γεμίζουμε με ρύζι (μη φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται) και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου, έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και με πολλή προσοχή την ξεφορμάρουμε.
Γέμιση
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Όταν πήξει και γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι, μετράμε σε μια μπολ δύο φλιτζάνια από την κρέμα που φτιάξαμε και προσθέτουμε δύο φλιτζάνια λεμονόκρεμα.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην ψημένη και πλεόν κρύα τάρτα.
Στρώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τριμμένα και ψημένα φυστίκια Αιγίνης. Εάν θέλουμε στολίζουμε την επιφάνεια με ροζέτες από την κρέμα που μας περίσσεψε.