Τα μυρωδάτα σύκα ταιριάζουν τέλεια με την, επίσης πολύ αρωματική, αρμπαρόριζα. Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού γλυκού του κουταλιού.
Υλικά
1 κιλό σύκα, άγουρα, μαζεμένα τον Μάιο
1000 γρ. ζάχαρη
700 ml νερό
χυμό από 2 λεμόνια
3 φύλλα αρμπαρόριζας
Μυστικά
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΖΩΝ: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα που έχουμε στρώσει σε ταψί και τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό όταν και τα δύο είναι ακόμη ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, δηλαδή το καπάκι να είναι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.
Διαδικασία
Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.
Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα, καλύπτουμε με ένα πιάτο (θέλουμε το πιάτο να καλύπτεται από το νερό) και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, συνεχίζουμε να βράζουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν.
Τα μεταφέρουμε αμέσως σε νερό με πάγο να κρυώσουν. Τα αφήνουμε σε νερό για δύο μέρες, αλλάζοντας νερό τρεις φορές τη μέρα.
Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε, με την πλευρά του κοτσανιού προς τα πάνω, να στραγγίξουν καλά πάνω σε πετσέτες, προσέχοντας μην τα ζουλήξουμε.
Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα συκα, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και το μετρημένο νερό. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλά σείουμε την κατσαρόλα όποτε χρειάζεται. Όποτε είναι αναγκαίο ξαφρίζουμε την επιφάνεια.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν και να δέσει το σιρόπι περίπου 30- 40 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό απ’ τα λεμόνια και βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Δεν αφαιρούμε την αρμπαρόριζα καθώς τρώγεται.
Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα*.