Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Αποθήκευση για αργότεραΛέγεται και συκόπιτα ή συκόπαστα και γίνεται με λιαστά σύκα και χυμό σταφυλιού ή με χυμό πορτοκαλιού ή με μούστο. Τις απολαμβάνουμε σαν σνακ, με τον καφέ ή με το τσίπουρο ή με πικάντικα τυριά κι αλλαντικά.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΙΔΙΑ
Υλικά
1.500 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
1/2 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, τριμμένος
250 ml χυμός σταφυλιού ή χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι ούζο
Διαδικασία
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα σύκα μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά με το χέρι, φέρνοντας τούμπες το ζυμάρι. Επειδή το μείγμα κολλάει, μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα μόνο με το ένα χέρι, βρέχοντας τα δάχτυλά μας κάθε τόσο με λίγο χυμό σταφυλιού ή πορτοκαλιού.
Ξεχωρίζουμε μπαλάκια των 150 γρ. και τα πατάμε με τα χέρια να γίνουν πλακέ, σαν στρογγυλές πίτες.
Τις τοποθετούμε πάνω σε ξύλα κοπής και τις σκεπάζουμε με τούλι. Τις αφήνουμε κάτω από δυνατό ήλιο για 2 μέρες από την κάθε πλευρά, ώστε να στεγνώσουν καλά.
Παλιά τις τύλιγαν με συκόφυλλο. Τώρα μπορούμε να τις τυλίξουμε με μεμβράνη και να τις διατηρήσουμε εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό και σκιερό, μέχρι και δύο χρόνια.