Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΧριστούγεννα στη Βιέννη
Υλικά
8 φύλλα κρούστας
5-6 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
6 χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
5-6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη 80 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελάδας άχνη ζάχαρη και κανέλα, για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τους χουρμάδες, τα ξερά σύκα, τις σταφίδες και την κανέλα.
Λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή δεν το καίμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε το ένα φύλλο κρούστας.
Τοποθετούμε από πάνω ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε κι αυτό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου απλώνουμε τη γέμιση, πιέζοντάς τη με τα χέρια, ώστε να σχηματίσουμε ένα χοντρό μπαστούνι.
Διπλώνουμε τις 2 μικρές πλευρές των φύλλων δεξιά και αριστερά προς τα μέσα, ώστε να καλύψουμε τις άκρες από τη γέμιση, και ανασηκώνοντας τα φύλλα από τη μεγάλη πλευρά τους και τα τυλίγουμε σε ρολό.
Μεταφέρουμε με προσοχή το στρούντελ στη λαμαρίνα του φούρνου, βουτυρώνουμε όλη την επιφάνειά του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα.
Πασπαλίζουμε το στρούντελ με άχνη και κανέλα και το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.