Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΗ Κατίνα Τουρμπεσλή ετοίμασε αυτό το απλό αλλά δύσκολο τεχνικά (λόγω του λεπτού φύλλου) παραδοσιακό γλυκό, που συνηθίζεται πολύ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αν δεν θέλετε να δοκιμαστείτε στο φύλλο, αγοράστε έτοιμα φύλλα πολίτικα ή Βηρυτού - αν είναι πολύ λεπτά τα φύλλα, βάλτε τα ανά δύο.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. σουσάμι, ψημένο για 30΄ στο φούρνο στους 150° C και, όταν κρυώσει, αλεσμένο στο μούλτι
- 150 γρ. καρυδόψιχα, χοντροαλεσμένη στο μούλτι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη σε σκόνη)
- φλούδα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε. Θα χρειαστούμε περίπου 1 ποτήρι χλιαρό νερό ή λίγο παραπάνω, ανάλογα με το αλεύρι. Προσθέτουμε το ξίδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια.Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με τη βέργα (πλάστης λεπτός και μακρύς) σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 45 εκατοστά και πάχος 2 χιλιοστά (το φύλλο πρέπει να είναι όσο πιο λεπτό γίνεται).Πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι αν χρειάζεται για να μη μας κολλάει η ζύμη στη βέργα και στον πάγκο εργασίας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι, την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Σκορπίζουμε στο φύλλο περίπου το 1/5 της γέμισης. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό γύρω από τη βέργα και αφαιρούμε τη βέργα, προσέχοντας να μη χαλάσουμε το ρολό και φύγει η γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 4 κομμάτια ζύμης. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε τα 5 ρολά, τα αλείφουμε με λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο και τα κόβουμε μπακλαβαδωτά (έτσι θα ψηθούν και θα σιροπιαστούν καλύτερα). Ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε τη σουσαμόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, τη βανίλια και τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα σιρόπι όχι ιδιαίτερα πηχτό. Οταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι για λίγα λεπτά έτσι ώστε να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, και περιχύνουμε την κρύα σουσαμόπιτα. Την αφήνουμε να κρυώσει και να πιει μέρος από το σιρόπι.
Συμβουλές:
1. Αντί να τα λαδώσουμε, μπορούμε να περιχύσουμε κάθε φύλλο με 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι. Ετσι θα γίνουν πιο τραγανά.
2. Τη σουσαμόπιτα την έφτιαχναν τα Χριστούγεννα και τη σέρβιραν για αρκετό καιρό μετά. Αρκεί να την έχουμε σε πλατύ σκεύος, όπου μπορεί το σιρόπι να απλώνεται και σχεδόν να σκεπάζει τη σουσαμόπιτα για να μην ξεραίνεται.