Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΠανεύκολη, νόστιμη, νηστίσιμη σοκολατόπιτα με φρέσκα αχλάδια.
Υλικά
150 γρ. ταχίνι
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. κουβερτούρα 55%, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ. μαύρο ρούμι
50 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα στα 4
καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
Μυστικά
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κουβερτούρα με σταφίδες που έχουμε προηγουμένως μουσκέψει στο κονιάκ ή στο ρούμι για 1 ώρα τουλάχιστον.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σοκολατόπιτα με αχλάδια, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ ή κατσαρόλα που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια μισογεμάτη κατσαρόλα με νερό που βράζει).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το ταχίνι με το ρούμι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη.
Ενσωματώνουμε και τη λιωμένη κουβερτούρα.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια χαμηλή φόρμα για τάρτα και τη γεμίζουμε με το μείγμα.
Απλώνουμε στην επιφάνεια τα τεμαχισμένα αχλάδια, τα πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας.
Η σοκολατόπιτα με αχλάδια διατηρείται εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε, μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρώς κάθε κομμάτι που πρόκειται να σερβίρουμε.