Κείμενο: Πόπη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΦέτος το Πάσχα, ξεχνάμε για λίγο τα τυπικά κουλουράκια βανίλιας και το κλασικό τσουρέκι και πειραματιζόμαστε με χίλιες δυο γεύσεις και αρώματα.
Έχει αφράτη σοκολατένια ψίχα και πλούσιο γλάσο, φτιαγμένο με κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα. Αυτό το τσουρέκι θα θέλετε να το φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Υλικά
1 κούπα (όχι πολύ γεμάτη) νερό, χλιαρό (185 γρ.)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
1/3 κούπας ζάχαρη (60 γρ.)
3 κούπες αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για τσουρέκι (380 γρ.)
1/4 κούπας κακάο (30 γρ.)
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
1 αυγό
Γλάσο
150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό. Ρίχνουμε την ξηρή μαγιά και 1 πρέζα από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σοκολάτας, αλευριού και μαγιάς στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο τραπέζι ή στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς με τα χέρια μας, για να φύγει ο αέρας. Την κόβουμε στα τρία. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φιτίλι, τα ενώνουμε στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Τη μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για περίπου 40-50 λεπτά, χωρίς να το αλείψουμε με αυγό ή γάλα, διότι στο τέλος θα το γλασάρουμε.
Γλάσο: Βράζουμε την κρέμα και την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της και να γίνει πιο παχύρρευστη. Την αδειάζουμε πάνω από το τσουρέκι.Αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν κόψουμε το τσουρέκι.