Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο απόλυτο κέικ! Έχει σοκολάτα, είναι αφράτο, νόστιμο και δεν χρειάζεται ούτε καν μίξερ. Δοκιμάστε το.
Υλικά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
3/4 κούπας γάλα
1/4 κούπας σπορέλαιο
1 κουτ. γλυκού βανιλίνη
1 αυγό
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
βούτυρο για τη φόρμα
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το σοκολατένιο κέικ με κακάο, χωρίς μίξερ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια χτυπάμε για 2 λεπτά το μείγμα και προσθέτουμε το αυγό. Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και το ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφού κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια.
Πασπαλίζουμε το σοκολατένιο κέικ με κακάο, με ζάχαρη άχνη.