Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ καστανή ζάχαρη δίνει μια θαυμάσια, καπνιστή, ελαφρώς καβουρδιστή γεύση στο μείγμα, που ταιριάζει γάντι με τη σοκολάτα και κάνει αυτά τα μάφιν ακαταμάχητα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
300 γρ. (2 + 1/3 κούπας) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. (1/2 κούπα) κακάο, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
180 ml (1 κούπα, όχι πολύ γεμάτη) φρέσκο γάλα πλήρες
200 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
190 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα (το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, δίπλα στο απλό ζαχαρούχο γάλα)
Μυστικά
Διατηρούμε τα λαχταριστά αυτά μάφιν σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς έως και 3 ημέρες.
Διαδικασία
Για τα σοκολατένια μάφιν γεμιστά με καραμέλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι απλώς να ενωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
Ντύνουμε με τα ειδικά καραμελόχαρτα τις θήκες ενός δίσκου για μάφιν 12 θέσεων. Εναλλακτικά, βουτυρώνουμε 12 αλουμινένια φορμάκια για μάφιν, μιας χρήσης.
Μοιράζουμε στις θήκες το μισό από το μείγμα που ετοιμάσαμε.
Βυθίζουμε για 10 λεπτά την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ με καυτό νερό, μέχρι η καραμέλα να μαλακώσει.
Ζυγίζουμε 190 γρ. και τα αδειάζουμε πάνω από το μείγμα στις θήκες και από πάνω μοιράζουμε το υπόλοιπο μείγμα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 20-22 λεπτά.
Αφήνουμε τα μάφιν να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, περιχύνουμε τα μάφιν με το υπόλοιπο καραμελωμένο γάλα.