Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα παιδιά θα ξετρελαθούν μ΄αυτά τα μπισκοτάκια-σκαντζοχοιράκια που πέρα από πολύ χαριτωμένα είναι και πολύ νόστιμα.
Κατερίνα Λιβά
Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μικρά κομμάτια
1 ασπράδι αυγού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κάψουλα βανιλίνη
Για τη διακόσμηση
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
200 γρ. φουντούκια, χοντροκοπανισμένα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα σκαντζοχοιράκια με σοκολάτα γάλακτος και φουντούκια, ξεκινάμε και βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου και τα χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε το ασπράδι, την άχνη και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Κόβουμε κομμάτια των 30 γρ., τα πλάθουμε μπαλίτσες και τις πιέζουμε στα πλαϊνά ώστε να γίνουν λίγο πιο μυτερές στην κορυφή και μπροστά και πιο στρογγυλές πίσω, ώστε να μοιάζουν όσο γίνεται με το σώμα του σκαντζόχοιρου.
Τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Βγάζουμε το ταψί με τα μπισκότα από το ψυγείο και φουρνίζουμε κατευθείαν.
Ψήνουμε για 25 λεπτά και έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Διακόσμηση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και μισοβυθίζουμε τα μπισκότα στη σοκολάτα, από την πίσω, πιο στρογγυλεμένη άκρη τους.
Τα ακουμπάμε σε μια λαδόκολλα και όσο είναι ακόμη η σοκολάτα ημίρρευστη την πασπαλίζουμε με τα φουντούκια για να κολλήσουν πάνω της.
Όση κουβερτούρα περισσέψει τη βάζουμε σε μικρή σακούλα ζαχαροπλαστικής, προσαρμόζουμε απλή, πολύ λεπτή άκρη και φτιάχνουμε τη μύτη και τα μάτια των σκαντζόχοιρων.
Αφήνουμε να στεγνώσει τελείως η σοκολάτα και σερβίρουμε τα σκαντζοχοιράκια με σοκολάτα γάλακτος και φουντούκια.