Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο ιδιαίτερο φρούτο του χειμώνα την παραδοσιακή σαρλότα.
Υλικά
1 ½ κιλό κυδώνια
½ λεμόνι
250 γρ. ζάχαρη
Για το παντεσπάνι
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
Βανίλια
100 γρ. αλεύρι
Για την κρέμα
200 γρ. ζάχαρη
700 γρ. γάλα
50 γρ. corn flour
3 αυγά
Βανίλια
200 ml φρέσκια κρέμα
Για γαρνίρισμα
50 γρ. φουντούκια
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα τα κυδώνια. Αφαιρούμε τη φλούδα και το εσωτερικό και ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό και τον χυμό από ½ λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Σουρώνουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη σε ένα ταψί φούρνου (προτιμούμε να κλείνει με κάλυμμα). Καλύπτουμε και ψήνουμε για 45΄. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το παντεσπάνι, κτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 10΄ σε μίξερ, σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το αλεύρι. Μόλις ενσωματωθεί με το μείγμα των αυγών, σβήνουμε το μίξερ και βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30΄ περίπου. Ταυτόχρονα με τα κυδώνια και το παντεσπάνι, στον φούρνο ψήνουμε επίσης τα φουντούκια για 5΄.
Όταν κρυώσουν, τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα φύλλα και τα χοντροκοπανίζουμε. Βάζουμε το παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και προσαρμόζουμε μια φόρμα-δαχτυλίδι, ακριβώς γύρω από από αυτό. Απλώνουμε από πάνω τα κυδώνια και περιλούζουμε με το λίγο σιρόπι που έχουν. Ετοιμάζουμε στη συνέχεια την κρέμα: ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Κτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια, τη ζάχαρη και το corn flour, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
Αδειάζουμε σε λεκάνη και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε τότε τη φρέσκια κρέμα και κτυπάμε σε μίξερ (ψηλή ταχύτητα) για 2΄. Βάζουμε την κρέμα πάνω στα κυδώνια και παγώνουμε. Γαρνίρουμε με τα φουντούκια, αφαιρούμε τη φόρμα-δαχτυλίδι και σερβίρουμε.