Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
500 γρ. τσουρέκι, κομμένο σε φέτες (ή βασιλόπιτα)
Για την κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% -36% λιπαρά + 400 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι
250 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
1/2 κουτ. γλυκού καλά κοπανισμένη μαστίχα (ή 5 σταγόνες μαστιχέλαιο)
6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
16 γρ. φύλλα ζελατίνης*
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
50 γρ. λικέρ μαστίχας
Μυστικά
*Φύλλα ζελατίνης (ανάλογα με τη μάρκα το βάρος των φύλλων διαφοροποιείται αρκετά, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα ζυγίζουμε, για να παίρνουμε την ποσότητα που απαιτεί η συνταγή μας)
Διαδικασία
Σιρόπι
Για το σιρόπι της σαρλότ με τσουρέκι σε μπολ, βράζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ.
Κρέμα
Για την κρέμα της σαρλότ με τσουρέκι σε μπολ, μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Παράλληλα ετοιμάζουμε μια κρέμα ανγκλέζ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα και τη μαστίχα (εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε έλαιο, οπότε θα το προσθέσουμε αργότερα, για να μην εξατμιστεί).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 85° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παρακολουθούμε πότε θα ζεσταθεί καλά η κρέμα και θα δέσει ελαφρώς – πάντως πρέπει να την αποσύρουμε προτού βράσει).
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ. Στύβουμε τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε για να διαλυθούν.
Βάζουμε το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος, γεμάτο κρύο νερό και παγάκια, και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει η κρέμα. Αν χρησιμοποιήσουμε μαστιχέλαιο, το βάζουμε τώρα. Προσθέτουμε τα 400 γρ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
Συναρμολόγηση
Μουσκεύουμε μία μία μερικές φέτες τσουρέκι στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και «ντύνουμε» τα τοιχώματα ενός ευρύχωρου μπολ, με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη. Αδειάζουμε στο μπολ τη μισή κρέμα, τη σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες, σιροπιασμένες, και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες και, αν θέλουμε, διακοσμούμε με μπεζέδες, σαντιγί ή και φρουί γλασέ.