Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΝηστεύετε ή έχετε δυσανεξία στη λακτόζη αλλά λαχταράτε ένα ζεστό ρυζόγαλο; Εχουμε την τέλεια πρόταση!
Υλικά
100 γρ. ρύζι γλασέ
1 λίτρο γάλα ρυζιού (αναφέρεται και ως ρόφημα ρυζιού και το βρίσκουμε μαζί με τα άλλα «εναλλακτικά» φυτικά γάλατα, από αμύγδαλο, φουντούκι, σόγια κ.λπ., σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής)
100 γρ. ζάχαρη
φλούδες από 1 λεμόνι
3 ξύλα κανέλας
30 γρ. κορν φλάουρ
κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα
Μυστικά
Για να κρυώσει πιο γρήγορα το ρυζόγαλο, να μην κάνει κρούστα και να αποκτήσει ωραία, λεία υφή, μπορούμε να το αδειάσουμε σε ένα μεταλλικό μπολ αμέσως μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μπολ αυτό θα το τοποθετήσουμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο παγάκια και νερό. Εκεί, θα ανακατέψουμε το ρυζόγαλο μέχρι να κρυώσει. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα ρυζιού με γάλα αμυγδάλου.
Διαδικασία
Για το ρυζόγαλο, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τοποθετούμε στη φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι το νερό να σωθεί σχεδόν όλο και το ρύζι να μαλακώσει.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε περίπου 800 με 900 γρ. από το γάλα ρυζιού μαζί με τις φλούδες λεμονιού, τα ξύλα κανέλας, τη ζάχαρη και το βρασμένο ρύζι.
Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Παράλληλα, σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα ρυζιού ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Μόλις το γάλα ρυζιού πάρει βράση, προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και βράζουμε μέχρι να δέσει το ρυζόγαλο ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν βράσει και κοχλάσει, αποσύρουμε και μοιράζουμε σε μπολ.
Αφήνουμε τα ρυζόγαλα να χλιαρύνουν και τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσουν καλά.
Πριν σερβίρουμε το ρυζόγαλο, πασπαλίζουμε με κανέλα.