Κείμενο: Έυη Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα υπέροχο γλυκό για ιδιαίτερες περιστάσεις, με αφράτη σαντιγί που ενισχύεται από την προσθήκη θρυμματισμένων μαρόν γκλασέ.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
100 γρ. ζάχαρη
2 ολόκληρα αυγά
2 κρόκοι αυγών
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
20 γρ. κακάο + λίγο για το σερβίρισμα, αν θέλουμε
Για τη σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, πολύ κρύα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
10-12 μαρόν γκλασέ για τη γέμιση και το γαρνίρισμα, θρυμματισμένα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το ρολό με σαντιγί, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τα ολόκληρα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, έως ότου πάρουμε μια πηχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα.
Εν τω μεταξύ, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ και το κακάο. Ενσωματώνουμε απαλά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις, προσπαθώντας να μη χάσει το μείγμα τον αέρα του.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 7-8 λεπτά. Θέλουμε όταν το βγάλουμε να είναι ακόμα σχετικά μαλακό και να μην έχει ξεραθεί στις άκρες.
Ρολάρουμε το παντεσπάνι μαζί με το χαρτί, όσο είναι ζεστό, και το αφήνουμε να κρυώσει (έτσι θα πάρει το σχήμα που θέλουμε και δεν θα σπάσει όταν θα το τυλίξουμε μαζί με τη γέμιση).
Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη με το σύρμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Ξεδιπλώνουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε τη σαντιγί. Ρίχνουμε εδώ κι εκεί κομμάτια μαρόν γκλασέ (χρησιμοποιούμε 7-8 μαρόν) και ρολάρουμε ξανά, χωρίς το χαρτί αυτή τη φορά και χωρίς να σφίγγουμε.
Τυλίγουμε το ρολό εξωτερικά με αντικολλητικό χαρτί και σφίγγουμε τις δύο άκρες του σαν καραμέλα, για να το στερεώσουμε. Τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά (3-4 ώρες), ώστε να μπορεί να κοπεί σε κομμάτια.
Σερβίρουμε απευθείας από την κατάψυξη γαρνίροντας με κομμάτια μαρόν γκλασέ. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.