Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακά μελομακάρονα γεμιστά με σουσάμι, μέλι, γαρίφαλο και κανέλα, από το νησί της Ρόδου.
Κούλα Ζησίμου
Υλικά
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο, για το ταψί
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. σούπας γαρίφαλο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, για πασπάλισμα
Γέμιση
1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
1 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
1/2 κουτ. σούπας γαρίφαλο τριμμένο (προαιρετικά)
Σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
Για τα γεμιστά ροδίτικα μελομακάρονα, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Σταματάμε το μίξερ και, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, ξεκινάμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
Παίρνουμε μικρές δόσεις ζύμης και τις πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πατικώνουμε το κάθε ζυμαράκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλάκι από τη γέμιση.
Κλείνουμε θωρακίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, διατηρώντας το μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση.
Βάζουμε τα μελομακάρονα στο λαδωμένο ταψί σε σειρές, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι το πολύ για 1 λεπτό. Μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 3 ώρες.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι σουσάμι.