Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΗ αλβανική εκδοχή για ραβανί περιέχει τριμμένο αμύγδαλο, που δίνει τραγανή υφή και ιδιαίτερη νοστιμιά.
Αφροδίτη Ισούφαγιε
Υλικά
5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
220 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμη, για το ταψί
130 γρ. αλεύρι σκληρό
260 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
300 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
2-3 κάψουλες βανιλίνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
800 ml νερό
Μυστικά
Αν έχεις αλεύρι, λάδι και ζάχαρη στο σπίτι, έχεις και γλυκό. Κυρίως του τηγανιού, όπως λουκουμάδες και τηγανίτες. Και πούφκα!
Διαδικασία
Σιρόπι
Για το σιρόπι του ραβανί με αμύγδαλο, βράζουμε, σε ένα κατσαρολάκι, τα υλικά για 5-7 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ραβανί
Για το ραβανί με αμύγδαλο, χτυπάμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τους κρόκους με το βούτυρο, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το μείγμα κρόκων και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα (όχι τόσο σφικτή ώστε να σχηματίσει κορφές) και τη ρίχνουμε σε δόσεις στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με μεγάλες και απαλές κινήσεις.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο οβάλ πυρίμαχο ταψί (ή ένα ορθογώνιο 20 x 30 εκ.) και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία και να φουσκώσει (αν ροδίσει γρήγορα, σκεπάζουμε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο).
Βγάζουμε το ραβανί από τον φούρνο και αμέσως το χαράζουμε μέχρι κάτω σε μέτρια καρεδάκια (ρόμβους).
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε από μια βαθιά τρύπα στο κέντρο κάθε κομματιού, για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
Περιχύνουμε το καυτό ραβανί με όλο το κρύο σιρόπι, αργά και σε δόσεις (π.χ. με μια κουτάλα) και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για 1-2 ώρες, μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.