Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΔεν θυμίζει σε τίποτα το κλασικό σιροπιαστό ραβανί αυτή η εκδοχή. Γίνεται πολύ αφράτο, ιδιαίτερα αρωματικό και με απολαυστική, ελαφρά καπνιστή νοστιμιά από το πετιμέζι.
Καίτη Μανωλοπούλου
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί
11⁄2 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
1 φλιτζ. τσαγιού φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
11⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κοφτό κουτ. σούπας κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας τσίπουρο, κατά προτίμηση με γλυκάνισο
1 φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σερβίρισμα
λίγο πετιμέζι
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για το ραβανί σαν κέικ, με πετιμέζι και σταφίδες σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με το πετιμέζι. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει) και το αδειάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά, το τσίπουρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν του κέικ, πυκνό και ομοιογενές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Το ψήνουμε για 50-55 λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του: πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
Το σερβίρουμε μόλις κρυώσει, πασπαλισμένο με άχνη (προαιρετικά), σίγουρα όμως ραντισμένο με λίγο πετιμέζι.