Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι απίστευτο πόσο εύκολα μπορούμε να επιτύχουμε φαινομενικά δύσκολα σχήματα στα γλυκά μας, χρησιμοποιώντας μόνο τη φαντασία μας και έναν συμβατικό εξοπλισμό της κουζίνας. Στη σπιτική ζαχαροπλαστική δεν υπάρχουν αδιέξοδα… Αυτές οι μικρές κολοκύθες αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα: το δύσκολο σχήμα τους το πετυχαίνουμε πολύ απλά με δύο cupcakes, με το ένα απλώς… αναποδογυρισμένο πάνω στο άλλο. Το μυστικό βρίσκεται στο σχήμα της φόρμας των cupcakes. Θα επιλέξουμε φορμάκια με φαρδιές, καμπυλωτές αυλακώσεις στα τοιχώματα – είναι φορμάκια από σιλικόνη για μικρές πουτίγκες (προσοχή όμως: παρόμοια είναι και τα φορμάκια για φρουί ζελέ, αλλά αυτά δεν είναι κατάλληλα για ψήσιμο).
Ψήνουμε σε φορμάκια τα κέικ, τα ξεφορμάρουμε όταν κρυώσουν και ξεκινάμε τη διαδικασία που θα τα «μεταμορφώσει» σε μικρές κολοκύθες
Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά τα «καπάκια» από κάθε cupcake, έτσι ώστε η επιφάνειά τους να γίνει επίπεδη.
Με σακούλα ζαχαροπλαστικής και λεπτή μύτη απλώνουμε από μία στρώση γλάσου στα μισά cupcakes…
…και τα καπακώνουμε με τα άλλα μισά. Ήδη έχουν πάρει το σχήμα κολοκύθας!
Περιχύνουμε με κυκλικές κινήσεις τις μικρές κολοκύθες με το υπόλοιπο γλάσο, αφήνοντάς το να κυλήσει απαλά προς τα κάτω και να καλύψει όσο περισσότερο γίνεται τα κεκάκια
Αλείφουμε απαλά με ένα μαχαιράκι τα σημεία που δεν καλύφθηκαν με το γλάσο. Με ένα απλό εργαλείο διαμόρφωσης ή με την πίσω μεριά της λάμας ενός μαχαιριού πιέζουμε ελαφρώς τα αυλάκια ανάμεσα στις καμπύλες της κολοκύθας, για να φαίνονται πιο έντονα.
Διακοσμούμε με κομμάτια από ζαχαρόπαστα στα χρώματα της κολοκύθας, πράσινο και καφέ, που δείχνουν τέλεια πάνω στο πορτοκαλί
Αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει εντελώς το γλάσο (όση ποσότητα στάζει πέφτει πάνω στη λαδόκολλα και έτσι δεν θα λερώσουμε άλλες επιφάνειες)
Αγγελική Αγιανόγλου - Sugar Cake
Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. κορν φλάουρ
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 αυγά
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Διακόσμηση
1 κομμάτι πράσινη ζαχαρόπαστα, όσο ένα αυγό
1 κομμάτι καφετί ζαχαρόπαστα, όσο ένα αυγό
Γλάσο ζάχαρης
250 γρ. ζάχαρη άχνη
10 κ.σ. νερό πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα (αποφεύγουμε το χρώμα σε υγρή μορφή, γιατί μπορεί να αλλοιώσει τη σύσταση του γλάσου)
Διαδικασία
Cupcakes κολοκύθας
Για να φτιάξουμε τα cupcakes σε σχήμα κολοκύθας αρxικά αλευρώνουμε 6 φορμάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι δύο φορές.
Κοσκινίζουμε επίσης το κορν φλάουρ μέσα στο μπολ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε με το σύρμα το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε καλά κάθε φορά (στην αρχή το μείγμα θα μοιάζει κομμένο, αλλά στη συνέχεια, με την προσθήκη του αλευριού, θα δέσει και πάλι).
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
Προσαρμόζουμε το εξάρτημα «φτερό» στο μίξερ. Ρίχνουμε σε δύο δόσεις το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό, ομοιόμορφο μείγμα.
Το μοιράζουμε στα φορμάκια, γεμίζοντάς τα κατά τα 3/4 – το μείγμα θα φουσκώσει στο ψήσιμο και θα φτάσει λίγο πιο πάνω από το χείλος τους.
Ψήνουμε τα κεκάκια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα ξεφουρνίζουμε.
Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Γλάσο ζάχαρης
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο μείγμα που να κυλάει αργά.
Προσθέτουμε ελάχιστη ποσότητα από την πορτοκαλί πάστα-χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λαμπερό, έντονο πορτοκαλί χρώμα.