Συνταγή ελαφρώς μπελαλίδικη και χρονοβόρα, με αρκετές αναμονές, αλλά ιδιαίτερα νόστιμη και μάλλον ασυνήθιστη, που αξίζει πραγματικά τον κόπο να την ετοιμάσετε!
Μαρία Πατσιά
Υλικά
Για το σιρόπι
1 κούπα (200 ml) νερό
1 1/2 κούπα (300 γρ.) ζάχαρη
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
Για το παντεσπάνι
6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
2 καψάκια βανιλίνη
4 κουτ. σούπας χοντροαλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
1 κούπα (130 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Για την κρέμα
500 ml (2 1/2 κούπες) φρέσκο γάλα, πλήρες
1/2 κούπα (100 γρ.) ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
2 καψάκια βανιλίνη
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε κομμάτια
200 ml (1 κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για το γαρνίρισμα
200 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα*, αλεσμένα σε ψίχουλα
Μυστικά
* Βρίσκουμε έτοιμα καραμελωμένα αμύγδαλα σε καλά ξηροκαρπάδικα, αλλά μπορούμε εύκολα να τα φτιάξουμε και μόνοι μας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά 200 γρ. ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει. Έπειτα ρίχνουμε 200 γρ. αμύγδαλα που έχουμε ζεστάνει στον φούρνο ή στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καραμελώσουν, τα αδειάζουμε σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Διαδικασία
Σιρόπι
Σε ενα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Παντεσπάνι
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανιλίνες μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα αμύγδαλα με το αλεύρι και τα ενσωματώνουμε στο αφράτο μείγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ. ή μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ ή ψωμί και αδειάζουμε το μείγμα (προσοχή, δεν τη γεμίζουμε μέχρι πάνω – αν είναι πολύ μικρή η φόρμα, χρησιμοποιούμε άλλη μεγαλύτερη ή δύο μικρές).
Ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και με μια κουτάλα περιχύνουμε το παντεσπάνι αργά και σε δόσεις με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας τακτικά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανιλίνες.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα.
Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί πολύ καλά, αλλά πριν κάψει, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε το 1/3 της ποσότητας στο μπολ με το μείγμα του κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, τη βάζουμε ξανά στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει σε μια πυκνή κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο και την πιέζουμε μέσα από λεπτή σήτα πάνω από καθαρό μπολ, για να απομακρύνουμε τυχόν γρομπαλάκια από αλεύρι που δεν διαλύθηκε.
Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί σφιχτή.
Την ενσωματώνουμε στην κρύα κρέμα και ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
Συναρμολόγηση
Ξεφορμάρουμε το σιροπιασμένο παντεσπάνι και το βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Από πάνω απλώνουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα χοντροτριμμένα καραμελωμένα αμύγδαλα.