Φωτογραφία: Αντωνία Κάτη
Αποθήκευση για αργότεραΣε αυτή την πορτοκαλόπιτα, εκτός από τον χυμό, χρησιμοποιούμε και τρία ολόκληρα πορτοκάλια, τα οποία πολτοποιούμε μέσα στη ζύμη.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
3 μέτρια πορτοκάλια, ολόκληρα, πλυμένα
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
χυμός από 2 πορτοκάλια
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο και κρύο
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
360 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
360 ml νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
Για την πορτοκαλόπιτα με πολτό ολόκληρων πορτοκαλιών ξεκινάμε και βάζουμε τα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα, τα καλύπτουμε καλά με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 15-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι.
Τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν ελαφρά, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πάνω σε ξύλο κοπής.
Αφαιρούμε κουκούτσια, αν υπάρχουν.
Πολτοποιούμε τα κομμάτια στον πολυκόφτη (ρίχνοντας και τους χυμούς που έμειναν στο ξύλο κοπής).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας, τον χυμό, το βούτυρο, τον πολτό πορτοκαλιών, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε σε ορθογώνιο μέτριο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 30 εκ. και φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι η πορτοκαλόπιτα να ροδίσει.
Σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
Αποσύρουμε αμέσως και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε αργά με το χλιαρό σιρόπι.
Την αφήνουμε να απορροφήσει πλήρως το σιρόπι και να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.