Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ γνωστή πορτοκαλόπιτα ή «πατσαβουρόπιτα» αποκτά εξωτική διάσταση με την προσθήκη ανανά και στολίζεται με τις ροδέλες του.
Κατερίνα Λίβα
Υλικά
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
500 ml νερό
2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
1 λοβός φυσικής βανίλιας (τον σχίζουμε κατά μήκος με ένα μαχαιράκι και ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του)
140 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
70 γρ. πουρές ανανά (πολτοποιούμε σάρκα από ανανά φρέσκο ή από κομπόστα, καλά στραγγισμένη)
Για την πίτα
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας λεπτό, για γλυκά
2 πορτοκάλια ολόκληρα, με τη φλούδα τους
2 ροδέλες ανανά, σε κομμάτια, φρέσκο ή κονσέρβας
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
250 ml σπορέλαιο
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι αγελάδας
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα περίπου
10 ροδέλες ανανά από κονσέρβα, καλά στραγγισμένες, για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε την εξωτική πορτοκαλόπιτα με ανανά, ξεκινάμε από το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τους γλυκάνισους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις πάρουν μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε.
Ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας τον χυμό πορτοκαλιού και την πούλπα ανανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Πίτα
Κόβουμε τα φύλλα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ταψί και τα στεγνώνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 90°C για 1 ώρα μέχρι να ξεραθούν, ανακατεύοντάς τα τακτικά.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα πορτοκάλια, ολόκληρα, για 1 ώρα, μέχρι να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
Πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στον πολυκόφτη μαζί με τα κομμάτια ανανά μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές.
Τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε.
Τέλος, ρίχνουμε τα ξερά κομμάτια από τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε καλά.
Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα ταψί 25 x 35 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και στολίζουμε με τις ροδέλες ανανά.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε σταδιακά την καυτή πίτα με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να απορροφήσει καλά το σιρόπι και σερβίρουμε.