Νόστιμες συνταγές με γεύση από πορτοκάλι, αχλάδι, πάπρικα και τζίντζερ, συνδυασμένες με ένα ποτήρι καλό κρασί.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
400 γρ. ζάχαρη
6 αβγά
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη
160 ml νερό
320 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ για κέικ, διαστάσεων γύρω στα 30x20 Χ5 εκ.
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το γιαούρτι. Κτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να είναι αφράτο, περίπου 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ
ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι το γλυκό να ροδίσει. Παράλληλα, λίγο πριν τελειώσει η ώρα ψησίματος, φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Ρίχνουμε
όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2 με 3 λεπτά και απομακρύνουμε την κατσαρόλα
από τη φωτιά. Όσο το κέικ μας είναι ακόμα ζεστό, χαράζουμε σε 8 μερίδες. Ραντίζουμε το ζεστό κέικ με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα μας να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ταιριάζει με
Παπαγιαννάκος Μελίας
Λευκό γλυκό κρασί από Μαλαγουζιά με αρώματα ανθόμελου, ώριμου ανανά, υφή κέδρου, μέτριο σώμα, τονισμένη οξύτητα και κλιμακωτή επίγευση.