Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΤο παραδοσιακό γλύκισμα των Πορτογάλων εδώ σε οικογενειακό μέγεθος για πολλούς. Πρόκειται για ένα είδος γαλατόπιτας μέσα σε φύλλο σφολιάτας.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
Για την κρέμα
800 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
180 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι μεσαίων αυγών
80 γρ. κορν φλάουρ
1 καψάκι βανιλίνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Διαδικασία
Κρέμα
Για να φτιάξουμε το πορτογαλικό pastel de nata ξεκινάμε με την κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Λίγο πριν βράσει το γάλα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αργά το μισό στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε έντονα.
Βάζουμε ξανά στη φωτιά το κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα, στερεώνουμε πάνω του ένα ψιλό σουρωτήρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανιλίνη και τα ξύσματα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ανά μισό λεπτό περίπου, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς η κρέμα και να μην αχνίζει.
Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την κλείνουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα. Μόλις χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά (2-3 ώρες).
Συναρμολόγηση
Χτυπάμε την κρέμα με το φτερό στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λεία και απαλή, καθώς η υφή της σκληραίνει στο ψυγείο.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε δίσκο διαμέτρου 28 εκ. και τη βάζουμε στο τσέρκι με προσοχή, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά.
Απολαμβάνουμε τον πορτογαλικό pastel de nata κόβοντάς το σε μερίδες σαν τούρτα.