Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΛαχταριστό, αφράτο και πληθωρικό κέικ με μπανάνα και πλούσια σάλτσα καραμέλας. Ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας!
Υλικά
125 γρ. βούτυρο, αρκετή ώρα εκτός ψυγείου ώστε να είναι μαλακό
220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
45 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
3 αυγά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας κανέλα
180 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
1 φλιτζ. μπανάνες, πολτοποιημένες
Σάλτσα καραμέλας (προαιρετικά)
250 γρ. κρέμα γάλακτος
140 γρ. ζάχαρη
σιρόπι καραμέλας έτοιμο, για γαρνίρισμα (εναλλακτικά)
Μυστικά
Ο πουρές μπανάνας κάνει το κέικ να κρατάει υγρασία στο κέντρο του.
Για μεγαλύτερη οικονομία, αντικαθιστούμε τη σάλτσα καραμέλας με έτοιμο σιρόπι καραμέλας, με το οποίο περιχύνουμε κάθε κομμάτι κέικ που σερβίρουμε.
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το πληθωρικό κέικ μπανάνας, βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.
Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Κοσκινίζουμε το μείγμα αλευριού μέσα στον κάδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο την κανέλα, την κρέμα γάλακτος και τις μπανάνες.
Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. ή σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ αντίστοιχων διαστάσεων.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
Βγάζουμε το ψημένο κέικ και το αφήνουμε όπως είναι για περίπου 15 λεπτά να γίνει χλιαρό.
Επειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, καλύτερα πάνω σε σχάρα.
Σάλτσα καραμέλας
Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Τη μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 30 λεπτά, και περιχύνουμε το κρύο κέικ μπανάνας.