Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο φτιάχνουν αυτό το ψωμί κυρίως στις νηστείες.
Υλικά
700 γρ. αλεύρι σκληρό
200 γρ. ζάχαρη
300 ml εκλεκτό λάδι
100 - 150 ml κρασί λευκό ή κόκκινο
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλα
2/3 κουτ. γλυκού σόδα, διαλυμένη σε 5 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
3 - 4 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Από το μετρημένο λάδι αλείφουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ρίχνουμε το λάδι. Τρίβουμε με τις παλάμες για να γίνει σαν τραχανάς. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κρασί, τις μυρωδιές και τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι. Ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι· αν χρειαστεί, βάζουμε και λίγο χλιαρό νεράκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Πλάθουμε το ζυμάρι στο προετοιμασμένο ταψί και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι την επιφάνεια. Κεντάμε με τα πιρούνια αν θέλουμε και όσο μπορούμε. Ψήνουμε αμέσως στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, οπότε θα ροδίσει ελαφρώς.
Μυστικό: Αφού πλάσαμε την μπογάτσα στο ταψί, μπορούμε να την «κεντήσουμε» με δύο πιρούνια, να σχηματίσουμε στο κέντρο ένα σταυρό, μια μπορντούρα γύρω-γύρω, ό,τι θέλουμε.