Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤραγανά πασχαλινά κουλουράκια με σουσάμι και λίγο ούζο να προσδίδει αυτή τη νότα που τα κάνει να διαφέρουν.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο γάλακτος (το βρίσκουμε σε γυάλινο βάζο), σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
250 γρ. ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
4 αυγά
4 κουτ. σούπας ούζο
700 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελάχιστο αλάτι
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Άλλειμα
1 αυγό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/3 κούπας νερό
1/4 κούπας σουσάμι, πλυμένο και στραγγισμένο
Διαδικασία
Για τα πασχαλινά κουλουράκια με σουσάμι, χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά.
Διαλύουμε τη σόδα στο ούζο, ανακατεύοντας καλά, και αδειάζουμε στο μίξερ.
Προσθέτουμε το αλεύρι (όχι όλο), το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και σταματάμε το χτύπημα όταν ενσωματωθούν. Αν χρειαστεί περισσότερο αλεύρι, το προσθέτουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Οταν παρέλθει ο χρόνος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και χτυπάμε ελαφρά, σε ένα βαθύ πιάτο, το αυγό με τη ζάχαρη και το νερό.
Αδειάζουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο και το βάζουμε δίπλα στο μείγμα του αυγού.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μέγεθος και σχήμα της αρεσκείας μας.
Βουτάμε την επάνω πλευρά των κουλουριών στο μείγμα του αυγού και μετά στο σουσάμι.
Βάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.