Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραH ζύμη είναι αρκετά σκληρή, αλλά εύπλαστη, χωρίς να κολλάει, κι έτσι μπορούμε να τη δουλέψουμε πολύ εύκολα.
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
- 5 αυγά
- 100 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, σε σκόνη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο αλάτι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού)
- 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, με το φτερό, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σταδιακά το μέλι, τα αυγά, τον χυμό, το ξύσμα και τη μαστίχα, συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και βάζουμε τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για τις ζύμες). Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα αλεύρου στον κάδο του μίξερ, ζυμώνοντας για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει. Πλάθουμε το μείγμα σε κουλουράκια, σε ό,τι σχήμα θέλουμε, (στρογγυλό, κοτσιδάκι κ.ά.) και τα αραδιάζουμε στο ταψί σε απόσταση 2 - 3 εκ. μεταξύ τους γιατί θα απλωθούν.Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.